90-års jubileum

År 2024 fyller Be-Ge 90 år. Följ med på Be-Ge Lastbilars resa sedan starten 1934.

Auktoriserad återförsäljare för Scania lastbilar sedan 1941

Efter att Bror-Göthe Persson startat en bilverkstad på Köpmangatan i Oskarshamn 1934 började branschen tala om den höga kvalité verkstaden höll, något som i sin tur resulterade i att Scania Vabis började serva sina lastbilar på Köpmangatan. Servicejobbet resulterade sedan i sin tur i att Be-Ge blev återförsäljare för Scania Vabis 1941.

1946

Slogs portarna upp till en karosserifabrik. Scania-Vabis insåg snabbt att Be-Ge Karosserifabrik var landets främsta leverantör av lastbilshytter och 1952 var Be-Ge i princip ensam leverantör till Scania. Hyttillverkningen utvecklades successivt och i slutet av 1965 sysselsatte fabriken drygt 700 personer.

Föregående bild
Nästa bild

1966

Sålde Be-Ge karosseridelen till Scania-Vabis i Södertälje men kvar i Be-Ge’s ägo fanns bland annat Be-Ge Bil AB som sålde och hade service för Scania Vabis och Volkswagen.

 

2001

Januari 2001 delades bilföretagen inom Be-Ge upp i två delar:
Be-Ge Personbilar AB och Be-Ge Lastbilar AB. Idag är Be-Ge Lastbilar världens äldsta återförsäljare för Scania med anläggningar och verksamheter i Oskarshamn, Vetlanda, Hultsfred och Visby.

2024

Be-Ge Koncernen fyller 90 år.

Nöjda kunder genom åren

Ströms Åkeri i Hultsfred var en av de första kunderna som köpte en Scania Vabis från Be-Ge.

“Jag började köra lastbil för min pappas åkeri 1958. Lastbilen var en Scania och Be-Ge stolen följde med automatisk. Jag är uppvuxen med Scania och Be-Ge eftersom företaget har varit kunder hos Be-Ge Bil sedan 1944. Be-Ge har en verkstad i Hultsfred och då föll det sig naturligt. Det är ingen vågad gissning att jag har kört ett antal varv runt jorden efter alla år bakom ratten” 

– Rolf Ström, åkare i Hultsfred 1994. 

Hagéns Åkeri har samarbetat med Be-Ge Lastbilar i mer än 
30 år.

“Vi har samarbetat så länge som Be-Ge haft serviceverkstad i Vetlanda. De har ett gott renommé, visar engagemang och svarar för bra service. Vi uppskattar också att de snabbt kan få fram reservdelar för att undvika stillestånd i vår verksamhet.

– Marie H Landengren, VD 2022.

Tidningar

Be-Ge Lastbilar 70 år 2011.

Be-Ge Lastbilar 75 år 2016.